Vége az amerikai Hold-programnak

MTI/Index
2010.02.01. 15:59
Washington nem költ többet a Constellation nevű űrprogramra, amely egyebek között a Holdra való visszatérést irányozta elő – erősítette meg hétfőn a washingtoni Fehér Ház az erről szóló múlt heti lapértesülést.

Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési hivatalának igazgatója elmondta egy telefonos sajtótájékoztatón, hogy a 2010. szeptember 30-án kezdődő pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervezetben – amelyet hétfőn nyújtanak be a kongresszusnak – javasolják a Constellation-program törlését. A költségvetésben ugyanakkor további befektetéseket irányoznak elő kutatásra és fejlesztésre, többek között a robottechnológia területén – tette hozzá a magyar származású tisztségviselő.

Az előző amerikai elnök, George W. Bush hivatali idejében, 2004-ben indult Constellation keretében folyt az Orion űrrepülőgép fejlesztése. Az újgenerációs űrhajó a tervek szerint 2015-től vihetne űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) és a Naprendszer más részeire. A program egyik célkitűzése az volt, hogy a 2020-as évek elején az Egyesült Államok újra embert küldhessen a Holdra. A Constellationnek, amelyre eddig becslések szerint bő 9 milliárd dollárt költöttek, számos támogatója van a washingtoni törvényhozásban.

Egy szakértői testület – amelyet Barack Obama amerikai elnök bízott meg az űrprogram felülvizsgálatával – javasolta, hogy a NASA bízzon meg piaci szereplőket olyan űrtaxik kifejlesztésével, amelyekkel amerikai űrhajósok eljuthatnak az ISS-re. A magánszektort képviselő szervezet elnöke szerint ezzel több ezer munkahelyet lehetne létrehozni Floridában.

A tervezet múlt héten már kiszivárgott a sajtónak, mi is megírtuk. A NASA teljes költségvetése a Constellation eltörlése ellenére sem csökken, a tavalyi 18,7 milliárd helyett 19 milliárdból gazdálkodhatnak majd, Tavaly egyébként a NASA saját hatáskörben akart leállítani néhány projektet a Constellation-programban, de akkor a törvényhozás arra hívta fel az űrhivatal vezetőinek figyelmét, hogy ilyen döntéseket csak a kongresszus támogatásával hozhatnak.  • Hírek
  • Megtakarítás