Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Az utolsó pillanatban elhalasztották az Endeavour startját

2010.02.07. 10:55 Módosítva: 2010.02.07. 10:55
Elhalasztották az Endeavour űrrepülőgép startját a floridai Kennedy Űrközpontban vasárnap. Az űrsikló fedélzetén hat asztronauta menne a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az utolsó pillanatban elhalasztották az Endeavour űrrepülőgép startját az Egyesült Államokban. A NASA közleménye szerint 24 órával csúszik az indítás, mert nem megfelelőek az időjárási körülmények a floridai Cape Canaveral felett.

end250

Az Endeavour egyebek mellett a Tranquility modult viszi majd a Nemzetközi Űrállomásra. Az ISS részét képező szakasz kupoláját az olaszországi Torinóban építették, különlegessége pedig az, hogy a szokásosnál nagyobb ablakokat szereltek rá, amellyel minden eddiginél jobb kilátás nyílik a Földre, valamint könnyebben figyelemmel kísérhetők az űrséták és a dokkolások. A modulba légtisztító, víztisztító, robotkaros munkaállomás és a legénység kényelmét szolgáló berendezések vannak beépítve, és akár két űrhajós elszállásolára is alkalmas lesz. A 18 tonnás, kupolás modult három űrséta keretében rögzítik az objektumhoz. Ezzel 90 százalékban lesz kész az ISS, amely eddig 100 milliárd dollárba került.

Ez a 13 napos misszió lesz az egyik utolsó űrsikló-küldetés, mert a NASA a tervek szerint még az idén kivonja a forgalomból az 1981 óta szolgáló járműveket. Március közepén a Discovery megy az űrbe, májusban az Atlantis, júliusban pedig ismét az Endeavour. Az utolsó küldetést szeptemberre tervezik a Discovery űrsiklóval. Ezután már csak az orosz Szojuz űrhajó lesz képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra.