Sikeres volt a kísérlet az ISS-en a magyar fémhabbal

2010.02.07. 19:57 Módosítva: 2010.02.07. 19:57
Jeffrey Williams amerikai űrhajós vasárnap délelőtt sikerese végrehajtotta a magyar Focus kísérletet a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az anyagtudományi kísérletben fémhabot állított elő és annak tulajdonságait vizsgálta.

Az űrsörnek is becézett, magyar fejlesztésű fémhabról már többször írtunk, de az elmúlt évek egyik legizgalmasabb magyar űrkutatási projektje most ért révbe: eddig csak a Földön gyártottunk fémhabot, február 7-én azonban az ISS-en mikrogravitációs körülmények között sikerült fémhabot fejleszteni és annak tulajdonságait vizsgálni.

A Focus (Foam Casting and Utilization in Space) projekt egy fémhabot előállító berendezést küldött az ISS-re, a szerda hajnalban Bajkonurból elindult Progressz 37P teherűrhajóval. Bárczy Pál egyetemi tanár, a berendezést kifejlesztő, miskolci székhelyű Admatis Kft. igazgatója akkor elmondta, hogy a habokban, akár folyékony, akár szilárd állapotban vannak, gázbuborékok – úgynevezett cellák – találhatók. Fémből azonban nehéz habot előállítani, mert a gravitáció igen nagy mértékben befolyásolja a cellák méretét, alakját.

A vasránap lezajlott kísérlettel a habképződés mechanizmusának mélyebb megismerése vált lehetővé, illetve a habszerkezet stabilitásának vizsgálata mikrogravitációban. Az NKTH és az európai űrügynökség (ESA) által is felkarolt projekten három évig dolgoztak a magyar kutatók. Bárczy Pál, az Admatis Kft. igazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy a projekt előzetes költségvetése összesen 260 ezer euró volt, a fellövés és az ISS-en végzett kísérlet pedig 280 ezer euróba került.

A fémhab olyan könnyű, hogy úszik a víz tetején. Tulajdonságai széles skálán változtathatóak, így az adott feladathoz adott tulajdonságú fémhab társítható. Alkalmazási lehetőségei nemcsak űrtechnológiai jellegűek, az autóiparban is használható lehet.  • Hírek
  • Hírek