Gyárfás
19 °C
35 °C

Napfigyelő műholdat indított útnak a NASA

2010.02.11. 17:36
Egy Atlas-V rakétával indította útjára csütörtökön újgenerációs napfigyelő műholdját a NASA a floridai Cape Canaveralből.

A Napdinamikai Obszervatórium (Solar Dynamics Observatory, SDO) elnevezésű műhold a nap 24 órájában figyeli majd a Napot, heti hét napon át, és az év minden napján. Az SDO minden tizedik másodpercben nyolc hullámhosszon készít felvételt az égitestről, minden képet 16 megapixeles felbontásban - ami megfelel egy korszerű profi kamera képfelbontásának. Segítségével jobban megérthetjük a változékony naptevékenységet, és javíthatunk a világűr-időjárás, különösen a napviharok előrejelzésén.

Startját eredetileg keddre tervezték, de a szeles időjárás miatt el kellett halasztani. A repülő obszervatórium ellenőrzi a Nap ultraibolya-sugárzását és mágneses terének ingadozását, és belenéz a bolygó belsejébe is. Mindez nemcsak a napfizikai tudásunkat gazdagítja, hanem lehetővé teszi a veszedelmes napviharok korai előrejelzését is. Ezeknek a jelenségeknek súlyos következményei lehetnek a földi életre: veszélybe sodorhatják a távközlési műholdak, a navigációs rendszerek, sőt egyes villamosenergia-hálózatok működését is.

Ez az amerikai űrkutatási hivatal első missziója az Élet egy csillaggal (Living with a Star) elnevezésű új program keretében, és a NASA szerint egyben "koronaékszere" is. Legalább öt éven át kell az induláskor 3,2 tonna súlyú obszervatóriumnak a Föld körül keringenie az Egyenlítőhöz igazított pályáján, amely lehetővé teszi a Nap éjjel-nappali megfigyelését.