Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Szerves molekulákat találtak a Murchison meteoriton

2010.02.16. 16:22
Negyven éve csapódott a földbe az a meteorit, amelyen a tudósok most milliónyi szerves molekulát találtak. A felfedezett molekulák nem feltétlenül utalnak földönkívüli életre, de az élet kialakulásához elengedhetetlenek, és információkkal szolgálhatnak a naprendszerünk ősi körülményeiről. A Murchison meteorit valószínűleg még a Napnál is idősebb.

„Nagyon izgatottak vagyunk. Amikor először tanulmányoztam a meteoritot, le voltam nyűgözve a bonyolultságától”- közölte Philippe Schmitt-Kopplin, a kutatás vezetője. „Olyan információkra bukkantunk, amelyek alapján sok dolog derülhet ki a naprendszerünk keletkezéséről. Egy meteorit olyan, mint egy őskori lelet. Amikor vizsgáljuk az összetételét, akkor a múltba tekintünk vissza.”

A Murchison meteorit 1969-ben ért földet az azonos nevű ausztrál városban. Korábban is vizsgálták már a tudósok a kő összetételét, de a mostani volt az első eset, hogy szénalapú molekulát találtak a meteoritban. A vizsgálódás során spektrográfiát és egyéb nagyfelbontású elemzőeszközöket használtak, így fedeztek fel a meteoriton 14 ezer különböző anyagot, közöttük 70 aminosavat is. A kutatók szerint a jövevény akár hétmillió különféle kémiai anyagot is tartalmazhat.

Scmitt-Kopplin szerint a jelenlegi technológia még mindig nem elég jó. „Ki kell törnünk pár milligrammot a meteorit belsejéből, hogy a magjából oldószerek segítségével mintát nyerhessünk. Utána csak ezt az apró darabot tudjuk alaposabban megvizsgálni.”

A tudósok azt feltételezik, hogy a Murchison meteorit még a Nap keletkezése előttről származik, körülbelül 4,65 milliárd éves lehet. A kutatók szerint a jövevény a korai naprendszer ősfelhőin keresztülszáguldva gyűjtötte be a szerves molekulákat. Dr. Schmitt-Kopplin úgy véli, hogy a mostani felfedezés válaszokkal szolgálhat a földi élet kialakulásával kapcsolatban. A csapat rengeteg más meteoritot is vizsgál jelenleg, de a Murchison a legösszetettebb, amivel eddig találkoztak.