Bonifác
10 °C
16 °C

Keddig az űrben ragadhat az Endeavour

2010.02.21. 11:10
Nem biztos, hogy vasárnap este le tud szállni az Endeavour űrrepülőgép, mert túl borúsan alakul a floridai időjárás. Keddig van elég üzemanyaguk, ezért nem okoz nagy gondot az esetleges csúszás.

Valószínűleg a tervezettnél tovább marad a világűrben az Endeavour amerikai űrrepülőgép, mert a viharos időjárás veszélyezteti a földre szállást, közölte az amerikai űrhivatal, a NASA.

Az Endeavournek az eredeti tervek szerint közép-európai idő szerint vasárnap késő este kellene landolnia a floridai Kennedy űrközpontban, de a meteorológia által előre jelzett borús, esős időjárás meghiúsíthatja ezt. Tartalékként szóba jöhet a kaliforniai Edwards légitámaszpont, ahol azonban egyelőre hasonló időjárási körülmények uralkodnak, bár hétfőre javulást várnak a meteorológusok.

Az Endeavournek elegendő üzemanyaga és tartalékai vannak ahhoz, hogy keddig a világűrben maradjon. Az űrsikló fedélzetén hat űrhajós tartózkodik. Az Endeavour közép-európai idő szerint szombat hajnalban kapcsolódott le a Nemzetközi Űrállomásról, ahol az űrhajósok tíz napot töltöttek. Ezalatt felszerelték a második lakómodulként szolgáló Tranquilityt és a Cupola csillagászati megfigyelő egységet.

Lefényképezték a Szojuz sérült burkolatát

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép űrhajósai mostani űrutazásuk során lefényképezték a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódott Szojuz TMA-16 orosz űrhajó hővédő burkolatát, és megállapították, hogy az kismértékben megsérült.

A hővédő burkolat lefotózására az orosz űrhivatal (Roszkoszmosz) kérte meg az űrhajósokat, akik nagy teljesítményű objektívval készítették a felvételeket. Ezek segítségével földi szakemberek fogják megállapítani, hogy milyen szintű a veszély, jelentették vasárnap orosz hírportálok.

Mint a Roszkoszmosz egyik illetékese közölte, a burkolatról ismeretlen okból levált egy darab, de ez nem jelent olyan problémát, amely zavarná a Szojuz visszatérését a Földre.

A Szojuz TMA-16 űrhajó, fedélzetén Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajóssal, valamint az azóta a Földre visszatért kanadai Guy Laliberté űrturistával 2009. október 2-án kötött ki az űrállomáson, ahol a tervek szerint márciusig maradnak.