Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Gejzírekben gazdag az Enceladus déli pólusa

2010.02.25. 15:50
Sokkal több a gejzír a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdja, az Enceladus déli pólusán, mint eddig hitték – mutatják a Cassini űrszonda által készített legújabb felvételek.

Az űrszonda 2009. november 21-én repült el az Enceladus mellett, 1600 kilométerre közelítve meg a Szaturnusz holdját. Ez volt a Cassini nyolcadik találkozása az égitesttel, és az utolsó, mielőtt az Enceladus déli pólusa 15 évre sötétségbe borul. A Cassini-programot egyébként 2017-ig meghosszabbították, és ennek során az űrszonda 11 alkalommal repül el az Enceladus mellett – írja a Yahoo News.

A Cassini
A Cassini

Mint a NASA illetékesei most bejelentették, ezek a legjobb háromdimenziós képek, amelyeket valaha is készítettek a felszíni vetődésekről, az úgynevezett tigriscsíkokról, amelyekből vízjég, vízgőz és szerves anyagok lövellnek ki. "A legutóbbi képek alátámasztották feltevéseinket. A kilövellések ereje változhat az idők során, és az összes kilövellés a tigriscsíkok mentén történik" – mondta Carolyn Porco, a boulderi Űrkutatási Intézet képfeldolgozó csoportjának a vezetője.

A kutatók a fény látható tartományában készült képeket hőfelvételekkel ötvözték, hogy megalkossák a leghosszabb tigriscsík, az úgynevezett Bagdad Sulcus nevű repedés 40 kilométeres szegmensének a térképét. Ez a térkép illusztrálja a kapcsolatot a földtanilag fiatal felszínű törések és az abnormálisan magas hőmérséklet között, amelyet az Enceladus déli sarkvidékén mértek.

E mérések szerint a Bagdad Sulcus mentén a hőmérsékleti csúcs elérte a mínusz 93 Celsius-fokot, de nem kizárt, hogy csak mínusz 73 Celsius-fok is lehet a térségben. Ezt az Enceladus viszonyai között magas hőmérsékletet a repedések falának felmelegedése eredményezi a vízjég-kilövelléseket mozgásba hozó meleg vízpárának köszönhetően.

Az Enceladus
Az Enceladus

"A törésvonalak mentén tapasztalható hőmérséklet dermesztő földi mércével mérve, ám egy barátságos meleg oázist jelent az Enceladus viszonyai között, ahol mínusz 188 Celsius-fokos hőmérséklet az uralkodó" – hangsúlyozta John Spencer, a boulderi Southwest Research Institute kutatója, hozzátéve, hogy a tigriscsíkból kiáradó óriási hőmennyiség elegendő lehet a felszín alatti jég megolvasztásához.

A Cassini-felvételeket elemző kutatók némelyike úgy véli, hogy minél magasabb a felszíni hőmérséklet, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a kilövellt anyag folyékony állagú lesz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek