Aliz
6 °C
14 °C

A fénynél gyorsabb objektumot figyeltek meg

2010.04.16. 13:50
A közeli M82 galaxisban egy ismeretlen objektum tavaly olyan rádiójeleket kezdett sugározni, amelyek semmilyen korábban észlelt jelenséghez nem hasonlítanak - és a mérések szerint az objektum a fénysebesség többszörösével halad.

"Fogalmunk sincs, mi lehet" - nyilatkozta a felfedezésről Tom Muxlow, az angliai Jordell Bank Asztrofizikai Központ csillagásza. Az objektum 2009 májusában tűnt fel, amikor Muxlow és kollégái éppen egy közeli csillagrobbanást figyeltek meg a tőlünk mintegy 12 millió fényévnyire lévő Messier 82 galaxisban. A rendkívül intenzíven sugárzó jelforrás mindössze néhány nap alatt bukkant elő, ami azért különös, mert a hagyományos szupenóváknak több hét kell a hasonló állapot eléréséhez. Azóta az objektum nem sok változást mutatott, viszont teljesen megzavarta az asztrofizikusokat.

A jelenség által kibocsájtott sugárzás nem illik bele semmilyen kategóriába vagy elméletbe, amelyet a korábban megfigyelt szupernóva-robbanások alapján állítottak fel. Az ilyen csillagok általában több hét alatt egyre fényesebbé és aktívabbá válnak, majd néhány hónap alatt kihunynak, a sugárzás spektruma pedig egész idő alatt folyamatosan változik. A különös objektum fényessége viszont a hirtelen előbukkanása óta eltelt közel egy év alatt szinte egyáltalán nem változott, a kibocsájtott sugárzás spektruma pedig állandó.

A legkülönösebb azonban nem ez, hanem az a körülmény, hogy az objektum a megfigyelések szerint igen gyorsan mozog oldalirányban - a fénysebesség mintegy négyszeresével. A csillagászok megfigyeltek már hasonló szuperluminális, azaz a fényénél nagyobb sebességet olyan anyagfelhők esetében, amelyeket fekete lyukak löktek ki magukból. Ezek az anyagcsóvák valójában kis szögben a fénysebesség töredékével haladnak felénk, és a relativitás hatásai, a fekete lyuk közelsége miatt jön létre az optikai illúzió. Az objektum viszont messze van az M82 központjától, ahol a tudósok az ilyen szupernehéz fekete lyukak feltűnését várnák.

A kutatók valószínűbbnek tartják, hogy a jelenség egy úgynevezett mikrokvazár. Ilyen jelenségek akkor keletkeznek, amikor egy kettős naprendszer egyik szupernehéz csillaga felrobban, 10-20 naptömegű fekete lyukat hagyva hátra, amely ezután a társcsillag anyagát kezdi elszívni. Ezek a jelenségek aktívan sugároznak is, az M82-ben megfigyelt objektumhoz hasonlót azonban eddig még soha nem észleltek. A mikrokvazárok ugyanis a rádiójelek mellett igen nagy mértékben sugároznak a röntgen tartományban is, ennek azonban a tudósok most nem találták nyomát.

Muxlow szerint a sugárzás forrása talán valamilyen nagy sűrűségű objektum lehet, amely magához vonzza a környező anyagot - egy óriási fekete lyuk, vagy egy normál fekete lyuk szokatlan, számunkra ismeretlen körülmények között. A tudósok azonban csak találgatnak. Lehetséges, hogy saját galaxisunkban is előfordul hasonló jelenség, az M82-ben azonban valószínűleg gyakoribb, mivel a távoli galaxis egy olyan "galaktikus üst", amelyben a normálisnál jóval nagyobb arányban születnek és válnak nóvává a csillagok - ezáltal pedig sok új fekete lyuk is keletkezik, így nagyobb az esély az észlelésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?