Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Űrszemét tart a Nemzetközi Űrállomás felé

2010.05.15. 11:53
Az amerikai űrkutatási hivatal nyomon követ egy, az űrben keringő törmeléket, amely arra kényszerítheti a Nemzetközi Űrállomás személyzetét, hogy kisebb manővert hajtsanak végre az ütközés elkerülésére - közölte a NASA egyik illetékese.

"Figyelemmel követünk egy űrtörmeléket, és figyelmeztettük az űrállomás személyzetét, hogy készüljenek fel egy manőver végrehajtására" – közölte Bill Gerstenmaier, a NASA űrprogramokért illetékes felelőse az Atlantis űrrepülőgép péntek esti elindítását követő sajtóértekezletén.

"Némileg szokatlan a helyzet amiatt, hogy az Atlantisnak vasárnap kell kikötnie az űrállomáson, és emiatt elővigyázatosnak kell lennünk a manőver elvégzésénél" – mondta. Hozzátette: a NASA a következő napokban figyelemmel kíséri a törmeléket, hogy megállapítsa, van-e szükség a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának kiigazítására.

A NASA mintegy 13 ezer, a Föld körül keringő űrtörmeléket tart nyilván, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek az űrállomásra, az űrhajókra és egyéb űreszközökre, és időről időre pályakorrekciók végrehajtására ad utasítást elővigyázatosságból.

Péntek este indították el a floridai Cape Canaveral űrközpontból az Atlantis űrsiklót az ISS felé, fedélzetén hat űrhajóssal. A 25 éves űrrepülőgépnek a tervek szerint ez az utolsó küldetése: útjára, mely 12 napig tart, magával visz egy orosz kutatómodult és egyéb felszerelést az űrállomásra. A legénység a tervek szerint három űrsétát tesz.