Albin
0 °C
11 °C

Gyorshajtó csillaghalmazt fényképezett a Hubble

2010.06.03. 11:49
Különösen nyugtalan és fiatal csillaghalmazt figyelt meg és mért fel pontosan a Hubble űrteleszkóp a Tejútrendszerben.

A csillaghalmaz 16200 kilométer per órás sebességgel száguld a világűrben. Meglepő módon a csillagok sebessége ebben a halmazban a feltételezésekkel szemben nem a nagyságuktól függ, közülük sok másodpercenkénti 4,5 kilométeres sebességgel mozog méretétől függetlenül - mutattak rá a németországi Heidelbergben muködő Max Planck Csillagászati Intézet munkatársai.

A heidelbergi kutatók a Kölni Egyetem csillagászaival együttműködve vizsgálták a gigantikus NGC 3603 katalógusjelű ködben lévo csillaghalmazt. Mint megállapították, a megfigyelt 800 csillagból 234 közel azonos sebességgel halad.

A korosabb gömbhalmazokban a kisebb csillagok gyorsabban, a nagyobbak lassabban mozognak. A német szakemberek által elemzett halmazban azonban nem mutatkozott hasonló egyensúlyi összefüggés, ami arra enged következtetni, hogy a csillagok sebességét inkább a halmaz keletkezésének mintegy egymillió évvel ezelotti körülményei befolyásolják.

"Méréseink kulcsfontosságú információkkal szolgálnak azoknak, akik meg akarják érteni, miként születnek és fejlodnek a halmazok" – fogalmazott Andrea Stolte a Kölni Egyetem kutatója. Azt egyelőre még a szakemberek sem tudják, hogy a halmaz gömbhalmazzá alakul-e.