Tamás
-7 °C
8 °C

Rejtélyes barlangot találtak a Marson

2010.06.23. 16:22
Hetedik osztályos diákok fedezték fel a lyukat a bolygó felszínén, a NASA egyik iskolai programjában.

Hetedik osztályos kaliforniai iskolások fedeztek fel egy rejtélyes barlangot a Mars felszínén. A csillagászok egyelőre csak találgatnak a fura objektummal kapcsolatban, és azt tervezik, hogy ráállítják a NASA Mars Reconnaissance Orbiter szondájának nagy felbontású HiRISE kameráját, hogy többet megtudjanak róla.

Barlang a Marson
Barlang a Marson

A diákok a kaliforniai Cottonwood városának Evergreen Middle School iskolájáéba járnak, és a NASA Mars Student Imaging Programjának keretében jártak az arizonai állami egyetemen az űrhivatal Mars-kutató központjában. Ezt a programot az űrkutatás és a csillagászat népszerűsítésére hozták létre, és lehetővé teszi a diákok számára, hogy a NASA egyik szondája lefényképezze nekik a Marsnak azt a területét, amire a leginkább kíváncsiak.

A kaliforniai hetedikesek a marsi egyenlítő környékén levő Pavonis Mons vulkánról kértek képet, majd felfedeztek rajta egy fura fekete pöttyöt, ami a csillagászok szerint valószínűleg egy barlang bejárata.

A kutatók szerint a barlang bejárata nagyjából 160*190 méteres,a  mélysége pedig legalább 115 méter. Valószínűleg vulkanikus aktivitás során alakult ki, amikor a kitörések után a megszilárduló láva bevonta a kiürült kráter tetejét, de ez valamilyen külső behatásra később beomlott.