Bernadett
-2 °C
4 °C

Ezúttal sikeresen dokkolt a Progressz

2010.07.04. 20:31
Vasárnap egy orosz teherszállító automata űrhajó dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A sikeres csatlakozást két nappal azután hajtották végre, hogy pénteken nem sikerült a manőver. A mostani dokkolás gond nélkül zajlott - erősítette meg az amerikai űrhivatal, a NASA is.

A Progressz M-06M kódjelű egység 2,6 tonna rakománnyal érkezett az ISS-re. Üzemanyagot, élelmet és vizet vitt a fedélzeten dolgozó hat űrhajósnak. Az űrhajó az űrállomás Star nevű egységéhez csatlakozott.

A Progresszt még június 30-án lőtték fel. Pénteken kellett volna megérkeznie az ISS-re, ám az ember nélküli űrhajó elvétette a csatlakozási pontot. Moszkvai illetékesek szerint az automata dokkolási rendszer gyakran hibásodik meg, de az, hogy egy űrhajó teljesen elvéti a kapcsolódást, ritkán fordul elő.

Pénteken már nem kísérelték meg az újabb kapcsolódást. Ugyanakkor moszkvai források hozzátették, nem alakult ki vészhelyzet az űrállomáson. A moszkvai irányító központ szóvivője akkor azt mondta az AFP-nek, hogy az űrhajó túlrepült az űrállomáson, és biztonságos, három kilométeres távolságra került, ezért kizárt a karambol lehetősége.

Az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség szerint az állomás asztronautái megpróbálták a dokkolást automatikusan, de aztán adódott egy technikai probléma, és már a kézi irányítású manőverre sem volt lehetőségük. Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint az űrállomás parancsnoka, Alexander Szkvorcov azt mondta az irányító központnak, látja, amint az űrhajó "kontrollálhatatlan pörgésbe" kezdett. Később azonban az orosz űrügynökség azt közölte, hogy ellenőrzés alá vonták a Progresszt, és az újabb dokkolást vasárnap fogják megkísérelni.

Az amerikai űrhivatal, a NASA azt közölte honlapján, hogy a "dokkolást el kellett halasztani a nagy távolságú adatátvitel hiánya miatt, ezért az űrhajó túlrepült az állomáson". Lynnette Madison, a NASA Johnson űrközpontjának szóvivője azt mondta, a hat asztronauta egyetlen pillanatig sem volt veszélyben. Mint mondta, még abban az értelembe sincs veszély, hogy az űrhajósoknak van elég tartalékuk üzemanyagból, élelemből és vízből.

Májusban is az automata dokkolási rendszer romlott el a legutóbbi> Progressz kikötésekor, de aztán sikerült kézi irányítással, biztonságosan elvégezni a csatlakozást.