Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Marsi sziklákban keresik az élet nyomait

2010.07.30. 15:05
A földön kívüli élet nyomait önkéntesek számítógépeinek segítségével kereső SETI program vezetője szerint a Mars sötét oldalán található Nili Fossae térség sziklái az egykori marsi élet nyomait tartalmazhatják.

A kutatók az Earth and Planetary Science Letters szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban azt írják, a Mars Reconnaissance Orbiter által itt talált sziklák nagyon hasonlítanak a legősibb földi kőzetekként ismert ausztráliai leletekre, és a százmillió évekkel ezelőtti élet fosszíliáit tartalmazhatják.

A sziklák a tudósok becslései szerint négymilliárd évesek, a bolygó keletkezése után egymilliárd évvel keletkeztek. Ezekben a kőzetekben fedeztek fel 2008-ban karbonátnyomokat, ami az első közvetett bizonyíték volt arra, hogy a Marson egykor létezhetett élet. A sziklák vizsgálata azért is érdekes lehet, mer betekintést engednek abba is, hogy a Föld hasonló idős korában mi történhetett.

A tudósok szerint a Marson legfeljebb mikrobaszintű élet létezhetett, és ezeknek az élőlényeknek a maradványait őrzik az ősi sziklák. A kőzetek alaposabb vizsgálatára a jövőre induló új Mars-jármű, a NASA Mars Science Laboratoryja ad majd lehetőséget, ami 2018-ig fogja járni a bolygó felszínét. Elképzelhető, hogy ez lesz az űrügynökség utolsó Marsra indított felszíni szondája, mivel az ilyen expedíciók borzasztóan drágák.