Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Az ET-re vadászóknak a mesterséges intelligenciát kellene keresniük

2010.08.23. 22:22
A földönkívüli élet jeleit kutató csillagászoknak ET helyett "érző gépeket" kellene keresniük - mondta Seth Shostak, az idegenek felkutatásával foglalkozó SETI intézet vezető csillagásza.

A kutató szerint a Földön kívüli értelmes lények rádiós kommunikációját lehetővé tévő hírközlés-technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia (AI) kialakulása között viszonylag rövid idő telhet el, ezért a távoli csillagokban a Földhöz hasonló bolygókon túlra is ki kellene terjeszteni a keresést.

Az Acta Astronautica című űrhajózási szakfolyóiratában megjelent írásban Shostak kijelentette, hogy a kutatóknak nagyobb esélyük van arra, hogy a biológiai élet nyomai helyett mesterséges intelligenciára bukkannak.

A SETI-program tudósainak egy része már régóta azon vitatkozik, hogy vajon a természetnek sikerülhet-e létrehoznia a jelenleg ismert élővilágtól eltérő, más vegyületeken alapuló életet, ezért a keresett életforma talán egyáltalán nem hasonlít a földi élővilágra, és biológiailag sem olyan fejlett, mint a ma ismert világ.

Shostak szerint az evolúció viszonylag lassú, évezredekig tartó folyamatához képest a rádió feltalálását követő néhányszáz éven belül már megjelenhetnek a gondolkodó gépek. Ezt a fejlettségi szintet a Földön valószínűleg még ebben az évszázadban elérjük - hangsúlyozta a szakember.

John Elliott veterán SETI-kutató a BBC hírportának elmondta, hogy az idegenek felkutatásánál talán mégis az emberi civilizáció fejlődési szakaszai jelenthetnek jó kiindulási alapot. "Azonban az is bizonyos, hogy evolúciós szempontból mozgó célpontot keresünk" - tette hozzá Elliott.

A kutatók egyetértettek abban, hogy egy idegen, gondolkodó géptől származó üzenetet a biológiai létformákhoz viszonyítva sokkal nagyobb kihívás lenne megfejteni. Shostak szerint a mesterséges intelligenciát olyan helyen kellene keresni, ahol anyagból és energiából is bőven van utánpótlás, ezért a SETI teleszkópjait a csaknem forró, fiatal csillagok felé, vagy a galaxisok középpontjainak közelébe kellene fordítani.