Az eddigi legnagyobb bolygórendszert fedezték fel

2010.08.25. 11:14
Hét bolygóból álló, a Földtől 127 fényévnyire lévő naprendszert fedeztek fel a genfi egyetem csillagászai - közölte az Európai Déli Obszervatórium.

A bolygórendszerben a mérések alapján legalább öt, a Földnél 13-25-ször nehezebb bolygók keringenek a Naphoz hasonló, HD 10180 nevű csillag körül. A csillag a déli égbolton látható, a Déli Vízikígyó nevű csillagkép eleme.

Az öt planétán kívül a csillagnak valószínűleg még két további kísérője van - ha ez így van, akkor ez az eddigi legnagyobb bolygórendszer, amelyet az asztronómusok a távoli űrben felfedeztek. A mi naprendszerünknek összesen nyolc bolygója van.

Az adatok egy Szaturnusz nagyságú kísérőbolygó jelenlétére utalnak a felfedezett rendszer külső területén és egy úgynevezett Föld-típusú bolygó jelenlétére a centrumban.

A kutatók szerint az utóbbi planétán az élet jelenléte szinte teljesen kizárt, mivel olyan közel van a napjához, hogy 1,18 földi napnak megfelelő idő alatt keringi körül. A főcsillagtól való távolsága a csillagászok becslése szerint a Nap-Föld távolság egyötvened része - ilyen közelségnél a csillag hője minden élőlényt felperzsel a bolygón.

Ezzel az új felfedezéssel az extraszoláris bolygók kutatásának új korszakához érkeztünk: nem csupán új bolygókról, hanem új rendszerekről van már szó - fejtette ki Christophe Lovis csillagász. Lovis és kutatócsapata hat éve vizsgálja a HD 10180 csillagot. A chilei Andokban lévő La Silla obszervatóriumban egy precíziós műszer segítségével a csillag enyhe ingamozgását is megfigyelték, amelyet a körülötte keringő bolygók nehézségi ereje idéz elő.  • Tippek
  • Lakáshitel