Félúton járnak a szimulált Mars-utazás résztvevői

2010.09.16. 13:16
Újabb szakaszába érkezett a hat résztvevővel zajló, 520 napos Mars 500 elnevezésű szimulált űrutazás - jelentette be az Európai Űrügynökség.

A három orosz, egy kínai, egy olasz és egy francia férfi összesen 520 napot tölt el összezárva a moszkvai biológiai és orvosi intézet kísérleti szimulátorában - ennyi ideig tart a feltételezések szerint egy jövőbeli utazás a Marsra és vissza. A legénység most átlépte a 105 napos határt, vagyis most az odaútnak nagyjából a felénél járnak. az ESA szerint innentől kezdve minden új lesz.

Az űrhajó mostanra olyannyira eltávolodott a Földtől, hogy a rádiójeleknek mindkét irányban két percre van szükségük ahhoz, hogy elérjék a célt, így már nincs lehetőség a közvetlen rádiókapcsolatra. A hangok terjedési ideje a kísérlet során húsz percre is növekedhet.

A projekt következő mérföldköve a Marson való landolás lesz, amelyet 2011. február 11-re terveznek. A vörös bolygón harminc napot töltenek el virtuálisan az űrturisták, ezt követően indulnak vissza a Földre.

A legénységnek a szimulált Mars-utazás ideje alatt összesen száz kísérletet kell elvégeznie. Napjaik karbantartási munkákkal és átfogó testedzéssel telnek.

A kísérlet június 3-án kezdődött, az űrhajó a szimuláció szerint június 14-én hagyta el a Föld légkörét és vette az irányt a vörös bolygó felé. Az űrkabin várhatóan 2011 novemberében érkezik vissza bolygónkra a szimulált utazásról.  • Tippek
  • Biztosítás