Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Almát és uborkát kértek a hazatért űrhajósok

2010.09.25. 09:57 Módosítva: 2010.09.25. 11:53
Egy amerikai és két orosz űrhajóssal a fedélzetén szombaton leszállt a Szojuz TMA-18 orosz űrhajó.

A Kazahsztánban földet ért kapszulában utazó Tracy Caldwell Dyson, valamint Alekszandr Szkvorcov és Mihail Kornyijenko 176 napot töltött a világűrben keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A Szojuz TMA-18-nak pénteken kellett volna lekapcsolódni az űrállomásról, de annak a hermetizálást ellenőrző berendezése téves jelzést adott, és emiatt a rögzítő berendezések nem engedték el az űrhajót.

Az ISS-en jelenleg egy orosz és két amerikai űrhajós tartózkodik. Fjodor Jurcsihin, valamint Shannon Walker és Douglas Wheelock június 18-án érkezett az űrállomásra, és várhatóan mintegy fél évet fog ott eltölteni. Októberben társakat is kapnak - új háromfős személyzet érkezik az 1998 óta 355 kilométeres magasságban a Föld körül keringő, tizenhat ország által épített Nemzetközi Űrállomásra.

Jó állapotban tértek haza

A szombaton visszatértek egészségi állapota jó, az április 4-e óta tartó utazás nem viselte meg a vártnál jobban szervezetüket. Miután a leszállóegységből kikerültek, Alekszandr Szkvorcov parancsnok rögtön almát kért, Mihail Kornyijenko fedélzeti mérnök pedig friss uborkát, mert azt már fél éve nem evett.

Az űrhajósokat a leszállás helyéről a kazahsztáni Karagandába viszik, ahonnan a két orosz Moszkvába, amerikai kolléganőjük pedig Houstonba utazik tovább. Szkvorcovot és Kornyijenkót állami kitüntetésre terjesztik fel - közölte Anatolij Perminov, a szövetségi űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője.

Mark Baum, az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott, hogy a három űrhajós remekül dolgozott. Több súlyos problémával kellett szembenézniük a világűrben, de minden kihívást nagy szakértelemmel kezeltek és megoldották a gondokat. A nehézségek közé tartozott, hogy augusztusban meghibásodott az űrállomás hűtőrendszere, majd egy távközlési hiba miatt egy teherűrhajó csak kétnapos késéssel tudott kikötni az ISS-en.