eLÉG VÍZ VAN A HOLDON EGY ŰRBÁZISHOZ

2010.10.22. 12:17
eGY TAVALY BECSAPÓDOTT ŰRSZONDA JEGET TALÁLT A HOLDON, ELEGENDŐT AHHOZ, HOGY EGY ESETLEGES ŰRBÁZIST ELTARTSON.

aLIG EGY ÉVVEL KÉSŐBB, HOGY KÉT HOLDJÁRÓ IS BECSAPÓDOTT A HOLD EGYIK KRÁTERÉBE, A nasa BEJELENTETTE, HOGY NEM CSAK VIZET TALÁLT AZ ÉGITESTEN, DE ELEGENDŐT AHHOZ, HOGY ELLÁSSON EGY HOLDBÁZIST.

tUDÓSOK TAVALY OKTÓBERBEN KÜLDTEK KÉT ŰRSZONDÁT, HOGY BECSAPÓDJANAK A HOLD EGYIK MÉLY KRÁTERÉBE, MERT AZT GONDOLTÁK, TALÁLHATNAK OTT JEGET. a JÉG UGYANIS A KRITIKUS PONT EGY ESETLEGES HOLDON LÉTESÍTETT BÁZISNÁL, MERT SOKKAL KÖNNYEBB A JEGET VÍZZÉ ALAKÍTANI, MINT A FÖLDRŐL SZÁLLÍTANI FOLYAMATOSAN.

Fotó: Science/AAAS
Fotó: Science/AAAS

a nasa AZT TALÁLTA, AMIT VÁRT, ELÉG VÍZ VAN AHHOZ A KRÁTER MÉLYÉN, HOGY ELTARTSON EGY HOLDBÁZIST. rÁADÁSUL A KUTATÓK BŐVEN TALÁLTAK HIDROGÉN GÁZT, AMMÓNIÁT ÉS METÁNT A HOLDFELSZÍNEN, AMI ELENGEDHETETLEN AZ ÜZEMANYAG ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ.

a VÍZ A HOLD ÁLLANDÓAN ÁRNYÁKBAN LÉVŐ RÉSZEIN VAN - MONDTA mICHAEL wARGO, A nasa HOLDKUTATÁSÁNAK VEZETŐJE. mIUTÁN A SZONDÁK A FELSZÍNBE CSAPÓDTAK, A TÍZ MÉRFÖLDRE FELSZÁLLÓ, 155 KILOGRAMMNYI TÖRMELÉKET ÖSSZEGYŰJTÖTTE A nasa. eZEK A TÖRMELÉKEK NAGYJÁBÓL EGYMILLIÁRD ÉVE VOLTAK UTOLJÁRA NAPFÉNYBEN.

pERSZE A HOLDBÁZIS CSAK ELMÉLETI MÉG, EGYELŐRE AZ SEM BIZTOS, HOGY A nasa EMBERT AKAR KÜLDENI A HOLDRA.  • Tippek
  • Betét