Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Kína saját űrállomást épít

MTI/Index
2010.10.27. 15:31
Hivatalosan is megkezdődtek a kínai űrállomás építési munkálatai: az ember irányította állomás a tervek szerint 2020-ra fog elkészülni - mondta az űrhajósprogram szóvivője, hozzátéve, hogy az állomás megépítése egy sikeres, háromlépcsős űrprogram megvalósítását és a megfelelő technikák fejlődését, új szintre lépését jelzi.

Az állomás első modulját még 2016 előtt szeretné fellőni Kína. Építésekor az űrhajósok életkörülményeit nagymértékben javító áttörő megoldásokra és újszerű kutatási technológiákra helyezik a hangsúlyt. Egy másik kutatómodult és a központi egységet 2020 környékén állítják majd Föld körüli pályára, és az űrben keringve fejlesztik emberlakta űrállomássá.

Kína eddig két, legénységet is szállító űrhajót juttatott fel az űrbe: a Sencson-5-öt 2003-ban és a Sencson-6-ot 2006-ban. Ez volt az űrhajósprogram első lépcsője, a második etap, a Tienkung-1 és a Sencson-8 fellövésének előkészítése jelenleg is folyik, és 2011 első felében valósul meg várhatóan.

Ez a két egység az ország első űrkikötője lesz, ami kulcsfontosságú a 2020-ra tervezett űrállomás szempontjából. A Tienkung-1-et, avagy Mennyei Palotát később szeretnék szintén emberi vezérlésűvé alakítani, miután végrehajtott pár próbadokkolást a Sencsou-8, a Sencsou-9 és a Sencsou-10 űrhajókkal, amelyekből legalább kettő 2-3 fős legénységet is visz majd a fedélzetén.

Az emberiség jelenlegi egyetlen űrállomása, az ISS a tervek szerint 2015-ig biztosan, talán 2020-ig is üzemelni fog, de legkésőbb a huszas években mindenképpen nyugdíjazni kell, és az űrkutatás történetének első, hosszú távúűrbeli kutatóállomásához, a szovjetként indult, és a pályafutását oroszként befejezett Mirjhez hasonlóan hagyni fogják, hogy az elhagyott állomást a Föld légkörébe süllyedve elpusztítsa a súrlódás által keltett hő.