Jusztin
13 °C
30 °C

Februárban indulhat csak el a Discovery

2010.12.03. 20:44
A NASA pénteki bejelentése szerint legkorábban jövő év február 3-án indulhat utolsó útjára, az épülő Nemzetközi Űrállomásra a Discovery. A küldetés vezetői sajtókonferencián közölték, hogy az űrrepülő technikai problémái továbbra is fennállnak, a mérnökök dolgoznak a megszüntetésükön.

A kiöregedett Discovery indulását legutóbb november 5-én fújták le, amikor a műszaki személyzet hidrogénszivárgást érzékelt. Később több repedést találtak az űrsikló külső üzemanyagtartályain. A Discovery fellövését egy héten belül ötször törölték november elején.

A terv továbbra is az, hogy a Discovery 11 napot tölt majd a világűrben. Az űrsikló hat amerikai asztronautát szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Ha elindul majd, egyben búcsúutat is tesz, mivel ezután többé nem repül.

Három űrsiklóját a jövő évtől akarja kivonni a forgalomból a NASA. Az Atlantis idén májusban repült utoljára, míg az Endeavour utolsó startja a tervek szerint jövő februárban lenne. A Discovery indításának halasztása miatt azonban valószínűleg ez későbbre kerül. A következő években egyedül az orosz Szojuzok lesznek alkalmasak arra, hogy embert szállítsanak a Nemzetközi Űrállomásra.