A vártnál gyorsabban forgott a Föld idén

2010.12.31. 09:53
Kutatók meglepetten tapasztalták, hogy 2010-ben a Föld egy parányival gyorsabban forgott a megjósoltnál. Mint minden évben, a bolygó forgó mozgása most is lassabbnak bizonyult az előző évinél, de nem annyival, mint a legutóbbi években.

A hosszú távú trend egyértelmű: a Föld egyre lassabban forog, ezer nap alatt átlagosan egy másodperccel lassul a forgási sebessége – ezt atomórákkal pontosan meg lehet mérni. Hogy a csillagászati nap és az órák által mért nap ne térjen el egyre inkább egymástól, minden második vagy harmadik évben beiktatnak újévre virradóan egy úgynevezett szökőmásodpercet. 2010 utolsó perce azonban mégis 60, és nem 61 másodpercből fog állni – írja a Welt.

Nincs magyarázata a kutatóknak arra, hogy idén miért forgott a vártnál gyorsabban a Föld. Számos hatás közrejátszhat: a forgás felgyorsul, ha a fák lombja lehullik a talajra vagy a gleccserek jege lefolyik a völgybe, de az időjárásnak is szerepe van a légkör víztartalma által.

Azt már sikerült megtudni, miért lassul évről évre a forgás: a Hold gravitációs ereje fékezi le. Mintegy 15 milliárd év múlva ezért a Föld forgása le fog állni.

Legutóbb 2008 szilveszterekor kellett beiktatni egy szökőmásodpercet. A Nemzetközi Földforgás Szolgálat (IERS) kutatói eredetileg azzal számoltak, hogy idén ismét szükség lesz egy plusz másodpercre. Az eredmények fényében ez azonban idén elmarad – a jövő szilveszter azonban valószínűleg újra egy másodperccel hosszabb lesz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét