Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Föld típusú bolygót talált a Kepler-űrteleszkóp

2011.01.10. 22:25

Az eddigi legkisebb Naprendszeren kívüli bolygót találta meg a Kepler űrteleszkóp, jelentette be hétfőn a NASA. A Kepler-10b-nek elnevezett bolygó mérete a Föld 1,4-szerese, tömege a 4,6-szorosa. Sűrűsége 8,8 gramm köbcentiméterenként.

A Kepler-10b 0,84 nap alatt kerüli meg a csillagát, és hússzor közelebb kering hozzá, mint amilyen messze a Merkúr kering a Naptól. A NASA szerint emiatt egészen biztosan nincs élet a bolygón.

Douglas Hudgins, a Kepler-program kutatója szerint bár életet itt nem találtak, az eredmény nagyon biztató, komoly mérföldkő a Föld típusú bolygók kutatásában, és megmutatja, milyen felfedezésekre számíthatunk a programban.

A kutatási eredményekről a csillagászok az Astrophysical Journal szakfolyóiratban számolnak be.

A Kepler űrtávcsövet 2009-ben lőtték fel, az 1,4 méter átmérőjű távcsővel és 95 megapixeles kamerarendszerrel szerelt eszköz az első, amelyet a NASA kifejezetten Föld típusú bolygók keresésére fejlesztett.