Gergely
4 °C
23 °C

Ingyen adja a NASA a kiszolgált űrsiklókat

2011.04.13. 10:51
Közzétette az amerikai űrkutatási hivatal, hogy melyik múzeumokba kerülnek a 30 éves űrprogram végeztével nyugállományba vonuló űrsiklói.

A Discovery, az Endeavour és az Atlantis űrrepülőgépért több mint húsz amerikai intézmény versenyzett, de a prototípus Enterprise-ért is nagy volt a vetélkedés, noha az nem volt alkalmas űrrepülésre, nem is járt soha fenn.

A NASA végül Washington, Florida és Kalifornia mellett döntött. A Discovery az űrhajózás és a repülés történetét bemutató múzeum egyik külső helyszínén, Washington mellett kap helyet. A fővárosnak egyébként már korábban odaígérték az egyik siklót. A floridai Orlando közelében működő Kennedy Űrközpont, ahonnan az űrrepülőgépek a magasba emelkedtek, az Atlantist fogadja be, a kaliforniai tudományos központ pedig az Endeavour érkezésének örülhet. Nem messze a központtól fejlesztették és építették az űrsiklókat. Az Enterprise-t a New York-i Intrepid tengerészeti, repüléstörténeti és űrhajózási múzeum kapja.

A kiválasztott intézmények nagy örömmel fogadták a döntést, de azt még egyelőre nem tudni, hogy hogyan állítják ki az űrrepülőgépeket, és a közönség a fedélzetre léphet-e. A NASA ugyan ingyen adja az űrjárműveket, de így is közel 29 millió dollárt kell költeni arra, hogy felkészítsék és elszállítsák az űrsiklókat, amelyek jövőre kelhetnek útra végleges földi állomáshelyük felé.

Tartsátok jól a járműveinket, derekasan szolgálták nemzetünket. Mély és tartós kapcsolat fűz hozzájuk, alig lehet szavakba önteni - mondta a Kennedy Űrközpontban tartott beszédében Charles Bolden, a NASA vezetője. A Discovery pár hete teljesítette utolsó misszióját, az Endeavour a tervek szerint április 29-én kezdi búcsúküldetését. Az űrsiklók 30 éves pályafutását az Atlantis zárja júliusban.