Elindult utolsó útjára az Endeavour űrsikló

2011.05.16. 15:51 Módosítva: 2011.05.16. 15:51
A floridai Cape Canaveralből magyar idő szerint délután három óra előtt pár perccel elindították utolsó küldetésére az Endeavour űrsiklót, amelynek startja korábban műszaki problémák miatti többször halasztást szenvedett.

Az Endeavour eddig összesen 280 napot, 9 órát, 39 percet és 44 másodpercet töltött a világűrben, és 148 ember utazott a fedélzetén. Tízszer járt már a Nemzetközi Űrállomáson, és egyszer annak elődjén, a szovjet Miren.

A legénység parancsnoka az a 47 éves Mark E. Kelly, akinek a feleségét Gabrielle Giffords szenátorasszonyt januárban egy merénylő fejbelőtte. A lábadozó politikus is jelen volt az űrsikló elindítását a helyszínen követő több százezer ember között.

Az Endeavournek ez a 25. útja, az utolsó küldetésének legfontosabb feladata az AMS (alfamágneses spektrométer) nevű antianyag-detektor elszállítása a nemzetközi űrállomásra. Ez a műszer szolgálja majd ki a legjelentősebb tudományos programot a nemzetközi alapkutatások történetében, megépítésén tíz éven át át 16 ország ötszáz szakértője dolgozott. Az 1,5 milliárd euró értékű eszköz a kozmikus sugárzást méri majd a világűrben.

Ha az Endeavour visszatér a Földre, nyugdíjba küldik, a műszereit kiszerelik, majd a kaliforniai tudományos központ múzeumába kerül. A NASA harminc éven át tartott űrsiklóprogramját a tervek szerint valamikor idén nyáron az Atlantis utolsó repülése zárja majd le. A flotta utódjául szolgáló Orion űrhajók legkorábban 2015-ben mutatkozhatnak be, addig az amerikai űrhajósok is az orosz Szojuzokon fognak az ISS-re utazni.  • Hírek
  • Csok