Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Startra készül az Endeavour

2011.05.16. 08:35
Megkezdődött az Endeavour külső üzemanyagtartályának feltöltése a floridai űrközpontban, és ha minden a tervek szerint alakul, az űrrepülőgép közép-európai idő szerint hétfőn 14 óra 56 perkor elindul utolsó útjára.

A művelet három órát vesz igénybe: ezalatt közel kétmillió liter üzemanyagot szivattyúznak át az űrsikló külső üzemanyagtartályába. Előzőleg a NASA szakemberei ellenőrizték az Endeavour hajtóműveit és navigációs rendszerét, illetve a vezérlőberendezések működését. Az Endeavournek ez lesz a 25., egyben az utolsó útja, amelyet kéthetesre terveznek. Az eredetileg április 29-re tervezett indítást többször elhalasztották műszaki problémák miatt. Ha a hétfői indítást is el kell halasztani, a legközelebbi start időpontja május 28 lehet.

A meteorológusok szerint 70 százalékos az esélye annak, hogy a startidőpontban az időjárási körülmények kedvezőek lesznek. Az indítást a várakozások szerint 400 ezren tekintik meg a helyszínen, vagyis nagyjából feleannyi embert várnak, mint az április 29-i elhalasztott startra, amelyen részt vett volna Obama elnök családjával és a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő.

Az űrsiklón hat űrhajós - öt amerikai és egy olasz - utazik, és az Endeavour rakterében egy kétmilliárd dollár értékű berendezést szállít a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri.

A NASA űrrepülőgép-programjának ez lesz a 134. és egyben utolsó előtti küldetése. A Discovery márciusban hajtotta végre utolsó küldetését, és az amerikai űrkutatási hivatal tervei szerint a nyáron még elindítják az Atlantist, amelynek visszatértével befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött program. Ezt követően az újgenerációs űrrepülők üzembe helyezéséig - várhatóan 2015-ig - az orosz Szojuz űrhajókat veszi igénybe a NASA, űrhajósonként 51 millió dollárért.

A fellövést magyar szakkommentárral déltől lehet követni a Galileo Webcast oldalán.