Jusztin
13 °C
30 °C

Kisebb műszaki hiba az űrállomáson

2011.05.20. 20:39

Kisebb műszaki hiba zavarta meg az Endeavour amerikai asztronautáinak munkáját pénteken, amikor először léptek ki a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a világűrbe, hogy különféle szerelési feladatokat végezzenek el.

A gond az egyik űrhajós, Gregory Chamitoff szkafanderével volt, amelyen meghibásodott a szén-dioxid szintjét mérő műszer, mialatt társával, Andrew Feustellel együtt kint lebegett az űrállomás körül. A két űrhajós kísérleti anyagokat gyűjtött be, antennákat szerelt föl egy vezeték nélküli kommunikációs rendszerhez, és előkészítette a következő külső munkálatokat.

A hiba a vezeték nélküli rendszer kapcsolódási pontjainak összeszerelése közben jelentkezett. Bár Chamitoff maga nem érezte, hogy változás lenne a belélegzett levegőben, a földi irányító központ elővigyázatosságból visszaküldte az űrállomásra.

Az így is több mint hatórás munkát ennek ellenére sikeresnek minősítették, a félbemaradt feladatot egy későbbi űrséta alkalmával végzik el.

Az utolsó útján járó Endeavour űrrepülőgép és az űrállomás személyzete előző nap elvégezte a legfontosabb feladatát: felszereltek egy 2 milliárd dollár értékű fizikai kutató berendezést, amely antianyag és az úgynevezett sötét anyag után kutat a világűrben. Szombaton egy eddig példátlan eseményre készülnek: a legénység tagjai XVI. Benedekkel fog beszélgetni. Ez lesz az első pápai telefonhívás a világűrbe. Az egyházfő angolul és olaszul fog társalogni az ISS személyzetével, amelynek tagjai között két olasz űrhajós is van.

Az amerikai űrrepülőgép-program júliusban ér véget az Atlantis fellövésével. Ennek utasai azonban nem fognak űrsétát végezni, és külső szerelési munkára sem vállalkoznak majd az ISS-en. Ezért hárul most viszonylag sok feladat az Endeavour űrhajósaira.