Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Visszatért a Jurij Gagarin-űrhajó

2011.05.24. 06:11 Módosítva: 2011.05.24. 07:12

Szerencsésen visszatért a Földre kedden a Jurij Gagarin nevét viselő Szojuz TMA-20. Az orosz űrhajó kapszulája tiszta időben landolt a kazah sztyeppén, miután legénysége 157 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Tiszta időben landolt az űrhajó kapszulája
Tiszta időben landolt az űrhajó kapszulája

Az űrhajó közép-európai idő szerint este 23.32-kor vált le a Nemzetközi Űrállomásról, majd attól mintegy 200 méterre eltávolodva Paolo Nespoli olasz űrhajós amerikai kérésre video- és fotófelvételeket készített az űrállomásról, amelyhez jelenleg hozzá van kapcsolódva a Szojuz TMA-20 űrhajó, a Progressz-M10M teherűrhajó, az amerikai Endeavour űrkomp és az európai ATV-2. A fotózáshoz meg kellett kerülni az űrállomást - az űrhajót ekkor Dmitrij Kondratyev parancsnok irányította -, és ki kellett nyitni, majd újra be kellett zárni az átjárót a leszálló egység és az űrhajó többi része között.

Az amerikai fél a fényképek készítését már március elején kérte, amikor még a Discovery űrkomp volt az űrállomáson, de akkor az orosz fél nem vállalta a feladatot, mert az akkor visszatérő űrhajó, a Szojuz TMA-M az új, korszerűsített Szojuz-sorozat első darabja volt.

Az amerikai, az orosz és az olasz űrhajósok jól vannak
Az amerikai, az orosz és az olasz űrhajósok jól vannak

Közép-európai idő szerint hajnalban bekapcsolták a fékező berendezéseket, és az űrhajó megkezdte a leereszkedést a Föld körüli pályáról, majd bő két órával később, az előre kiszámított időpontban, közép-európai idő szerint 4 óra 27 perckor Földet ért a kazah sztyeppén, a NASA amerikai űrhajózási hivatal szerint "úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva", függőleges helyzetben.

Dmtirij Kondratyev orosz űrhajóst, parancsnokot, valamint az amerikai Catherine Coleman és az olasz Paolo Nespoli repülési mérnököket szállító kapszula közép-európai idő szerint 4 óra 27 perckor szállít le az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA szerint "úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva", függőleges helyzetben.

A Szojuzzal visszatért a Földre egy csapat Drosophilidae családhoz tartozó gyümölcslégy is. Ezt a fajtát kicsi volta, problémamentes tenyészthetősége és rövid élettartama miatt gyakran használják kísérleti-kutatási célokra, különösen mivel számos alfajta genomját már feltérképezték. Ezúttal a legyek a Progressz teherűrhajón, áprilisban érkeztek az űrállomásra, ahol a kozmikus hatásoknak, egyebek között kozmikus sugárzásnak tették ki őket, hogy vizsgálják, milyen változásokat idéz ez elő génállományukban.