Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 358,21 Ft
14 °C
24 °C

Elindult a Progressz teherűrhajó

2011.06.22. 07:26

A Progressz M-11M teherűrhajó kedden elindult a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, majd kilenc perc elteltével Föld körüli pályára állt, hogy csütörtökön este, közép-európai idő szerint 18.37-kor csatlakozzon a Nemzetközi Űrállomáshoz, amelynek utasai számára egyebek között csokoládét és savanyú uborkát visz.

A Progressz ezúttal 2,7 tonnányi terhet, egyebek között egy oxigéngenerátort, oxigént, ivóvizet és üzemanyagot, valamint Stanislaw Lem lengyel sci-fi író néhány könyvét, több DVD-t, csokoládét és savanyított uborkát visz az űrállomáson lévő hat űrhajósnak.

Az oxigént termelő orosz berendezés egyik része korábban elromlott, javítása nem járt sikerrel, az ezt követően beépített tartalék elem nem működött.

A most elindult teherűrhajó a tervek szerint az idén induló hat Progressz közül a harmadik, és egyben idén a tízedik űrhajó-felbocsátás.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás