Tekla
7 °C
19 °C

Nem tudott felszállni a svéd űrballon

2011.07.08. 09:59

Szivárogni kezdett a hélium, ezért nem tudták útnak indítani Svédországban a kísérleti űrballont, amely egy röntgenteleszkópot emelt volna magasba.

Minden gond nélkül felszállt, de aztán földre kellett kényszeríteni, mert szivárogott a ballonból a hélium - mondta Johanna Bergström-Roos, az Északi-sarkkörnél fekvő Kiruna városában működő svéd űrkutatási hivatal szóvivője.

A PoGOLite (Polarised Gamma-ray Observer) nevű teleszkóp két tonnát nyom, és egy óriási hőlégballon emeli a magasba. A ballont egymillió köbméter héliummal töltötték meg, fel is szállt szerdáról csütörtökre virradóra, de pár órával később földre kellett kényszeríteni.

A szakemberek nem tudják, miért kezdett szivárogni a gáz, de a ballon csak 35 kilométerre emelkedett a célba vett 38 kilométer helyett. A PoGOLite teleszkóppal tudósok a neutroncsillagok által kibocsátott röntgensugarakat, a pulzárokat és a feketelyukakat akarják vizsgálni.

Az űrballon Norvégia, majd Izland, Grönland és Kanada felé vette volna az irányt. A tudósok reményei szerint utána Alaszka és Oroszország irányában repült volna tovább, hogy megkerülje az Északi-sarkot, és 20 nap múltán tért volna vissza Svédországba.

Csak 35 kilométer magasra jutottunk, csalódottak vagyunk, reméljük, hogy a gondola nem sérült meg - utalt a tudományos felszerelést őrző tárolóra a szóvivő.