Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Dupla gammavillanás egy egzotikus csillagpárosnál

2011.07.22. 16:33

A déli égbolton (pontosabban a Dél Keresztje csillagkép irányában) látszó, LS 2883 jelű objektum az égitestek egy különleges típusának, a nagy tömegű röntgenkettősöknek egyik képviselője. Ezekben a kettős rendszerekben a főkomponens egy nagy tömegű, forró csillag, míg társa egy kompakt objektum (neutroncsillag, fekete lyuk, esetleg fehér törpe).

A Földtől 8000 fényévnyire lévő LS 2883 az egzotikus égitestcsoporton belül is különlegesnek számít. Egyike azon néhány, nagy tömegű röntgenkettősnek, melynek irányából még nagyobb energiájú, gammatartományban kibocsátott sugárzást is sikerült detektálni, másrészt a kompakt komponensről biztosan lehet tudni, hogy egy gyorsan (21 fordulat/másodperc) forgó neutroncsillag, azaz pulzár. Harmadik érdekessége, hogy a kompakt kísérő pályája elnyúlt, ami kb. 3,4 évig tartó keringési periódust idéz elő a rendszerben - ez pedig meglehetősen hosszúnak számít a hasonló kettősök körében.

A két komponens egymást legjobban megközelítő állapota legutóbb 2010 decemberében következett be, amire már előre készültek a szakértők; az objektumot ebben az időszakban összehangolt módon számos távcső követte földön és űrben, a gammatartományban működő eszközöktől a rádióteleszkópokig. A kutatók számítottak rá, hogy sikerülhet kimutatni néhány érdekes jelenséget, de a bekövetkező eseményekre ők sem számítottak.

A Fermi gamma-űrtávcső segítségével a 2010. november közepe és december közepe közé eső időszakban egy kisebb mértékű kibocsátást sikerült kimérni az LS 2883 környezetéből. Ezt a szakértők annak tulajdonították, hogy a pulzár ekkor haladt át a forró csillagot körülvevő, a Földről csaknem lapjáról látszó, gázkorongon, ami fokozódó részecske-kölcsönhatásokhoz vezethetett. A kutatásban résztvevő csillagászok várakozásai szerint a korong másik oldalán való áthaladásnak hasonló módon kellett volna lejátszódnia, azonban nem ez történt. A 2011. január végi időszakban minden addiginál 15-ször erősebb gammasugárzás érkezett a rendszerből, de sem röntgen-, sem rádiótartományban nem volt hasonló felerősödés.

A csillagászok egyelőre nem találják a különleges jelenség magyarázatát, ami nemcsak az adott rendszer, hanem a hasonló csillagkettősök folyamatairól is érdekes információkat szolgáltathatna. A következő, 2014-es közelpont-áthaladáskor újra távcsövek hada pásztázza majd a rejtélyes kettőst.