Piroska
-1 °C
5 °C

Megtalálták a világegyetem legnagyobb víztárolóját

2011.07.24. 19:22
Egy kvazárt vesz körül óriási mennyiségű vízgőz 12 milliárd fényévnyire a Földtől. 140 billiószor több víz kering ott, mint amennyi a Föld óceánjaiban van, és négyezerszer több, mint amennyi az egész Tejútrendszerben.

Amerikai csillagászok két csoportja a világegyetem legnagyobb és legtávolabbra lévő víztárolóját fedezték fel.

A víz, amelynek nagysága 140 billiószor több, mint a Föld óceánjaiban lévő összes víz, egy kvazárt vesz körül több mint 12 milliárd fényévnyire bolygónktól.

"A kvazár körüli környezet páratlan, abban az értelemben, hogy az állítja elő ezt a hatalmas tömegű vizet. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a víz mindenütt elterjedt szerte a világegyetemben" - mondta Matt Bradford, a NASA pasadenai Jet Propulsion laboratóriumának tudósa.  
Bradford csoportja az egyik, amelyik felfedezte ezt a páratlan jelenséget, és most az Astrophysical Journal Letters-ben publikálta felfedezését.

A kvazár csillagszerű (azaz kvázisztelláris) rádióforrás. A kvazárok általában nagy vöröseltolódású, távoli galaxisok aktív magjai, amelyek az ősrobbanás után 2-3 milliárd évvel voltak a  leggyakoribbak. Energiakibocsátásuk erősen változik, általában  körülbelül tízezerszerese a Tejútrendszerének, és főként  
nagyenergiájú sugárzásból áll. Az aktivitást egy óriási tömegű központi fekete lyuk hozza létre, amelybe környezetéből anyag áramlik.

Mindkét csillagászcsoport az APM 08279+5255 nevű kvazárt vizsgálta, amelynek fekete lyuka 20 milliárdszor nagyobb, mint a Nap és annyi energiát termel, mint ezer billió Nap.

A csillagászok számoltak azzal, hogy az univerzum ily távoli részében létezik vízgőz, ám ilyen távol még soha nem találták nyomait. A Tejútrendszerben létezik vízgőz, ám teljes mennyisége négyezerszer kisebb, mint a kvazárban lévőé.