Magyarország felett robbant egy meteor

2011.08.06. 00:56 Módosítva: 2011.08.06. 01:18
Zalaegerszegtől Miskolcig látszott a villanás, a 3-4 másodpercig tartó fényjelenséget hangrobbanás is követte.

21:46 perckor északkeleti irányba egy meteor suhant át a magyar légtérben, amely valahol a Balaton térségében fel is robbanhatott. Az időkép beszámolói szerint a fényjelenséget több webkamera is rögzítette, a jelenséget legkeletebbre Debrecenben, legnyugatabbra Sopronban észlelték, a robbanás Nagykanizsától Enyingig hallatszott.

A meteor Becsehely közelébenFotó: Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület
A meteor Becsehely közelében
Fotó: Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület

Egyelőre nem tudni, hogy a meteor a földbe is csapódott, vagy a levegőben megsemmisült.

A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület beszámolója szerint a becsehelyi csillagvizsgálóból hazafele tartva észlelték a jelenséget.

"Arra lettünk figyelmesek, hogy a tőlünk bal kézre eső szántóföld felől valami bevilágítja az autónk belsejét. Hirtelen nem is értettem (én vezettem), hogy onnan hogyan jöhet egy autó. Kinéztem balra és szinte az autóval párhuzamosan, a horizonthoz képest lapos szögben haladt a tűzgömb, szinte előzésbe kezdett. A fénye és égése engem arra emlékeztetett, mint amikor az iskolában kémia órán magnézium szalagot égettünk, aztán pukkanás után a vége zöld színű volt. A kihunyást mi szinte a közeli szántóföld fölött láttuk kb 20 fok magasan ÉK-i irányban. Kb 3-4 másodpercre saccoltuk az időt amíg látni lehetett. Annyira közelinek tűnt, hogy majdnem elindultunk keresni a maradékát" - írták beszámolójukban.

Egy másik szemtanú azt írta: "mi Budapestről láttuk. A teljes útját végig tudtuk követni, becslésünk szerint kb. 7-8 km-es magasságban felrobbant, két nagyobb darabra, majd nem izzott tovább. A látottakból úgy tűnt, nem ért földet."

Ladányi Tamás csillagász a Blikknek azt nyilatkozta, hogy a meteor még a levegőben több darabra hullott. Ő maga Dégen, a Park tónál volt az esemény idején. Megfigyelése szerint a jelenség tűzgömb lehetett, ez a -6 magnitudónál fényesebb hullócsillagok megnevezése.

Hasonló jelenség legutóbb 2010. február 28-án történt Magyarországon, akkor is keleti irányban suhant át az ország légterén egy meteordarab, ami valahol Szlovákia felett robbanhatott fel. A fényjelenséget akkor a levegőben tartózkodó repülők pilótái is észlelték.

Az első feltételezések akkor is meteorról szóltak, ami a sztratoszférában felrobbant, de - mivel a tárgyat még a tízezer méter magasban repülő gépek is egymagasságban látták és a robbanás zaja is nagy területen és jól hallatszott, a későbbi feltevések szerint nem járhatott magasan megsemmisülésekor.

A 2010. februári becsapódás nyomát hosszú ideig keresték, de csak pár apró darabot találtak a levegőben felrobbant meteorból.

Ön is látta?
 


  • Tippek
  • Hírek