Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Az elmúlt öt év legerősebb napkitörése

2011.08.10. 10:14

Amerikai csillagászok olyan erős napkitörést észleltek, amilyet utoljára 2006 decemberében regisztrálták. Mivel a kitörés a Nap túloldalán történt, alig gyakorolt hatást a műholdakra és a földi kommunikációra. Joe Kunches, a coloradói űridőjárás-előrejelzési központ tudósa szerint csupán Ázsiában észleltek kis ideig tartó zavarokat a rövidhullámú rádió-összeköttetésben.

A Nap épp ébredezik nyugodt periódusa után, fokozódik a napfolttevékenység. Ennek következtében a következő 3-5 évben növekszik a napkitörések gyakorisága.

A napkitörés (fler) néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában vagy afölött. A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak. Hőmérsékletük több tízmillió fok is lehet. Egy-egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot másodpercenként 1000 kilométeres sebességgel. Általában a napfoltokhoz kapcsolódnak, a legerősebb naptevékenység idején 30-80 fler is előfordul naponta. A fler nemcsak a Napon, hanem egyes csillagokon is megfigyelhető (flercsillag).