Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A Csendes-óceánba zuhanhatott a műhold

2011.09.24. 22:17 Módosítva: 2011.09.25. 07:51
Magyar idő szerint szombat hajnalban az Egyesült Államoktól nyugatra, a Csendes-óceán felett hatolt át az atmoszférán a kiszolgált UARS műhold.

A NASA és az amerikai légierő egyesített űrhadműveleti központja közel fél nappal a széttört darabok becsapódása után sem tudta megmondani, hogy ezek hol értek földet.

Egyelőre az sem tudott, hogy valóban földet értek-e a darabok vagy tengerbe zuhantak. A NASA előzetes becslése szerint a műhold darabjai egy 800 kilométeres sávban értek földet vagy vizet. "Mivel a becsapódás az óceán felett kezdődött, és nem érkezett jelentés arról, hogy a darabok bárkit eltaláltak volna, jó okunk van feltételezni, hogy senki sem sérült meg, de nem lehetünk bizonyosak" – mondta Steve Cole, az amerikai űrkutatási hivatal szóvivője.

A két amerikai intézmény szerint a műhold közép-európai idő szerint szombat reggel 5 óra 23 és 7 óra 9 perc között hullott le, ennél pontosabb időt nem tudnak megadni.

Számos, meg nem erősített jelentés és videofelvétel került fel a lehulló törmelékekről a Twitterre és a YouTube-ra, korábbi hírek szerint a darabokat a kanadai Alberta tartomány felett látták a legtöbben. Cole szerint ez lehetséges, mert a műhold utoljára rögzített röppályájának egyik lehetséges végpontja Kanada területe volt.

Azóta viszont az újabb kalkulációk azt mutatták, hogy szinte biztosan az Egyesült Államok partjai előtt csapódott be a műhold. Még az is lehet, hogy egyes darabjai a nyugati államok valamelyikét is elérték – írja az MSNBC. Ez azért ironikus, mert a NASA korábban magabiztosan közölte, hogy biztosan nem Észak-Amerikában zuhannak le a roncsdarabok.

Ugyanakkor magyar idő szerint vasárnap hajnalban Nick Johnson, a NASA egyik illetékese azt mondta: a becsapódás után 11 órával sem érkeztek jelentések szárazföldre lehulló műholddarabokról, illetve arról, hogy bárki is talált volna ilyeneket. A hivatal szerint nem kizárt, hogy sosem derül, hol csapódtak földben – illetve óceánba – a műhold darabjai.

Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára. Az 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb visszatérő darabja valószínűleg 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából fél mázsa. A többi eléghetett a légkörben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!