Béla
12 °C
27 °C

Monszunkövető műholdakat állított pályára India

2011.10.13. 11:40
A monszunok megfigyelésére alkalmas műholdat lőtt fel India az ország déli részén lévő szriharikotai űrrepülőtérről, hogy a kutatók nyomon követhessék a szélrendszer ciklikus változásait és dinamikáját.

Az indiai és francia szakemberek által kidolgozott egytonnás Megha-Tropiques műholdat három másik társával együtt állította Föld körüli pályára állította az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) PSLV-C18 hordozórakétája.

A három, egyenként tíz kilogramm alatti berendezés, úgynevezett nanoműhold közül egyet a dél-indiai SRM Egyetem diákjai szereltek össze, Jugnu nevű társa a kanpúri Indiai Technológiai Intézetben, a harmadik pedig Luxemburgban készült. A százmillió dolláros (21 milliárd forint) összköltségű program megvalósulásához az indiaiak a műholdplatformmal és a hordozórakétával, a franciák pedig a legkorszerűbb tudományos műszerekkel járultak hozzá.

A Megha-Tropiques folyamatosan figyeli az időjárási változásokat, naponta majdnem tucatszor halad át India felett, hogy szinte valós idejű tájékoztatást nyújtson a kutatóknak a felhőzet alakulásáról.