Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Újszülött bolygót találtak

2011.10.19. 19:48

Minden eddiginél fiatalabb bolygókezdeményt fedeztek fel amerikai és ausztrál csillagászok, írja a Physorg.com. A kutatók a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő Keck obszervatórium tízméteres teleszkópjaival végeztek megfigyeléseket, amelyek segítségével a 450 fényévnyire, a Bika (Taurus) csillagképben figyelték meg az LkCa 15 katalógusjelű csillagot. Az égitest az úgynevezett T Tauri változócsillagokhoz tartozik, amelyek fényes fiatal, alig egymillió éves csillagok.

Amit a csillagászok felfedeztek, nem más mint egy forró bolygókezdemény a csillagot körülvevő, hideg gázokból és porból álló protoplanetáris korong közepén. A felvételek tanúsága szerint az újonnan keletkezett exobolygó az anyacsillag és a protoplanetáris korong közötti résben helyezkedik el, mohón habzsolva fel az azt alkotó gázokat és port.

"Az LkCa 15b katalógusjelű bolygó egy szuper-Jupiter méretű gázóriás és ötször fiatalabb, mint az eddigi rekorder" - hangsúlyozta Adam Kraus, a Hawaii Egyetem csillagászati intézetének asztronómusa, aki kutatásaikról a NASA Goddard Űrkutatási Központjában számolt be szerdán.

Balra az LkCa 15 jelű csillag protoplanetáris korongja, jobbra kék színnel a fiatal bolygó és pirossal az anyagelszívás nyomai láthatók (A. Kraus & M. Ireland 2011)
Balra az LkCa 15 jelű csillag protoplanetáris korongja, jobbra kék színnel a fiatal bolygó és pirossal az anyagelszívás nyomai láthatók (A. Kraus & M. Ireland 2011)

A protoplanetáris korong, vagy proplid általában fiatal csillagok körül kialakuló akkréciós (anyagbefogási) korong, amelyben gáz és szilárd részecskék keringenek. Ezen részecskék idővel nagyobb anyagcsomókká, planetezimálokká, végül bolygókká állnak össze. Az akkréciós korongok anyaga általában abból a ködből származik, melyben a csillag létrejött.

A felfedezésről a The Astrophysical Journal című szaklapban jelenik meg tanulmány.