Emma
9 °C
26 °C

Halálra ítélt bolygókat fedeztek fel

2011.10.28. 10:30

Amerikai és lengyel csillagászok három új exobolygót fedeztek fel. Mindhárom bolygó egy-egy hatalmas haldokló csillag, úgynevezett vörös óriás körül kering. Mindhárom csillag (HD 240237, a BD+48738 és a HD 96127)  több tucat fényévre van Naprendszerünktől – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon. A csillagászok kutatásaikat az Astrophysical Journal című folyóiratban publikálták.

„Mindhárom csillag folyamatosan püffed, és hamarosan felfalja az összes bolygót, ami túl közel van hozzá" – hangsúlyozta Alex Wolszczan, a Pennsylvaniai Állami Egyetem professzora, aki az első Naprendszeren kívüli bolygót (exobolygót) felfedezte.

Mint rámutatott, az új kutatás segít megérteni, hogyan fejlődnek a haldokló csillagok bolygórendszerei. A csillag felpuffadásával párhuzamosan megváltozik a bolygók pályája, és a legközelebbi bolygók eltűnnek.  A HD 240237, a BD+48738 és a HD 96127 katalógusjelű csillagok korábban több bolygóval is rendelkezhettek, ám ezeket már elnyelték. A BD+48738 katalógusjelű csillag közelében egy rejtélyes objektumot is felfedeztek, amely egy bolygó lehet.

Érdekes módon, egyik bolygó sem merészkedik a csillagához 0,6 csillagászati egységnél kisebb távolságra. Előfordulhat, hogy a 0,6 csillagászati egység az a bűvös határ, amelynél a bolygókra a megsemmisülés vár. Ötmilliárd év múlva a Nap is vörös óriássá válik, s nagy valószínűséggel felfalja a belső bolygókat. Ám az emberiségnek nem kell aggódni, hiszen még 1-3 milliárd év áll a rendelkezésre, hogy kitalálja, miként települhet át a Jupiter Európa-holdjára.

"Az Európa ma jeges pusztaság, ám ahogy Napunk növekszik, terjeszkedik, a Föld túl forróvá válhat. A Jupiter-hold jégpáncélja felolvadhat, és az Európa néhány milliárd évig az úgynevezett lakhatósági zónában tartózkodik majd, ahol nincs túl hideg, s nincs túl meleg, vagyis éppen megfelelő az életre" – összegezte Alex Wolszczan.
A csillagászati egység a Föld közepes naptávolságával, azaz 149,598 millió kilométerrel egyenlő.