Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Lekapcsolták a Progresszt az űrállomásról

2011.10.29. 12:53
Lekapcsolták a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) szombaton a Progressz M-10M teherűrhajót, s azt a Föld légkörébe irányítva megsemmisítik – közölte az orosz űrprogram Moszkva melletti repülésirányító központja.

Az űrhajót, amelyet az utóbbi időben az űrállomás hulladékaival töltöttek fel, a közlés szerint közép-európai idő szerint 11:04-kor kapcsolták le a Föld körül keringő ISS-ről. Maradványai mintegy négy óra elteltével a Csendes-óceánba zuhannak, az óceán déli részének előre kijelölt térségébe.

A Progressz M-10M űrhajót fél éve, április 27-én bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, két és fél tonna hasznos teherrel, amelyben az űrállomás üzemanyag- és élelmiszer-utánpótlása mellett tudományos berendezések is voltak.

Az eredeti tervek szerint már augusztus végén, a váltásként felküldött Progressz M-12M érkezése előtt meg akartak válni tőle, ez utóbbi teherűrhajó azonban a hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt megsemmisült, így a Progressz M-10M még két hónapig az űrállomáson maradt – szemétgyűjtőként.

Azóta az ISS három orosz kozmonautája, Andrej Boriszenko, Alekszandr Szamokutyajev és Szergej Volkov még több mint egy tonna hulladékot és kiszolgált berendezést rakodott be az űrhajó rakterébe. Boriszenko és Szamokutyajev, valamint az amerikai Ronald Garan szeptember 16-án visszatért a Földre.

Az ISS-en Volkov mellett még Michael Fossum amerikai és Furukava Szatosi japán fedélzeti mérnökök dolgoznak jelenleg.