Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A tűzzel játszanak az űrben

2011.12.02. 14:18

Talán veszélyes dolognak tűnik a tűzzel játszani egy mesterségesen oxigénnel telített környezetben, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége mégis a lángokkal kísérletezik.

A tűz az űrbéli mikrogravitációban teljesen máshogyan viselkedik, mint a Földön. Az űrállomáson egy FLEX (Flame Extinguishment Experiment) nevű géppel 2009 óta több mint kétszáz kísérletet végeztek a lángokkal, hogy megértsék a jelenséget.

A Földön a lángokból forró gázok törnek elő, amik magukkal viszik az égéstermékeket és beszívják az oxigént, ami életben tartja a tüzet. Földi gravitáció és légkör nélkül ezek a gázok nem emelkednek el a lángoktól. Helyettük a molekuláris diffúzió tartja fenn az égési folyamatot, de így az egész százszor lassabban történik, mint a Földön. Mivel a lángok az űrben alacsonyabb hőmérsékleten és kevesebb oxigénnel égnek, az oltáshoz használt anyagoknak is sűrűbbnek kell lenniük.

Tüzelőanyagnak heptánt és metanolt használtak, és a kutatók egy furcsa jelenségre figyeltek fel, amire még nem találtak magyarázatot. A videón is jól látszik, ahogyan a tüzelőanyagként használt heptán- és metanolcseppek a lángok eltűnése után is tovább égnek, méghozzá gömb alakban.

A kísérletek eredményeként jobb tűzoltórendszereket fejleszthetnek ki, és hatékonyabban használhatják fel a folyékony üzemanyagokat.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft