Lehel
17 °C
27 °C

Kína megelőzheti Amerikát az űrversenyben

2011.12.05. 21:49

Kína 1970 óta küld űreszközöket a világűrbe, de idén először fordul elő, hogy aktivitásában megelőzheti az Amerikai Egyesült Államokat. A kommunista állam ebben az évben 17 alkalommal küldött fel különböző űreszközöket Long March típusú rakétáin: titkos katonai rakományokat, navigációs és kommunikációs műholdakat, kutatási platformokat és az emberes űrrepülést előkészítő eszközöket. Az indítások közül egy augusztusi volt sikertelen.

Az Amerikai Egyesült Államok 2011-ben 18 alkalommal jutott ki a világűrbe. Ebben benne van öt Atlas 5 küldetés, az űrsikló három utolsó repülése és Delta 2, Delta 4 és Minotaur rakéták indítása. Márciusban sikertelen volt egy klímaváltozást kutató műhold fellövése.

Az USA idén már nem tervez több indítást, míg Kínának még legalább egy küldetése hátra van. December 19-én egy Long March 3B rakéta juttatja majd Nigéria Nigcomsat 1R kommunikációs műholdját az űrbe a Xichang űrközpontból. Az űreszközt a kínaiak készítették.

Több internetes forrás szerint még egy műhold fellövése várható, de hivatalos kínai források még nem erősítették meg ezt az értesülést. Még egy sikeres decemberi indítással Kína beérheti az USA-t, további eggyel pedig meg is előzheti. 2010-ben mindkét nemzet 15 alkalommal indult az űrbe.