Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Felfedezték a világ legnagyobb fekete lyukát

2011.12.06. 10:47

Két, a Napnál több milliárdszor nagyobb fekete lyukat fedeztek fel csillagászok. A két óriás a Földtől több százmillió fényévnyire lévő galaxisok közepében van - olvasható a Nature című tudományos folyóiratban megjelent cikkben. Mindkét fekete lyuk tömege körülbelül 10 milliárdszorosa a Napénak, eltörpül mellettük az eddig ismert legnagyobb fekete lyuk is a maga 6,3 milliárdszoros naptömegével.

A Berkeley Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Nicholas McConnell és Chung-Pei Ma szerint az egyik fekete lyuk az NGC 3842 jelű rendszerben található, ez a legfényesebb egy, a Földtől 320 millió fényévnyire fekvő galaxishalmaz tagjai közül.

A második, ehhez hasonló, vagy ennél nagyobb tömegű óriás az NGC 4889 közepét alkotja, ez pedig a Coma Berenice (Bereniké haja) elnevezésű csillagkép legfényesebbje, tőlünk 335 millió fényévnyire. „A két fekete lyuk határozottabban nagyobb tömegű, mint gondoltuk" - írták a csillagászok a tanulmányban. Hozzátették, hogy számításaik szerint a nagy galaxisok és fekete lyukak fejlődése másképpen zajlik, mint a kisebbeké. Korábban már feltételezték, hogy a világegyetemben a kezdetekkor már léteztek ilyen méretű fekete lyukak.