Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Veszélyes aszteroidákat regisztráltak

2011.12.08. 17:08

Körülbelül ezer olyan méretű aszteroidát vett nyilvántartásba az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), amelyek akár katasztrófát is okozhatnak, ha túl közel kerülnek a Földhöz. A Spaceguard programot még 1998-ban rendelte el a kormány.

A feladat a legalább egy kilométer átmérőjű objektumok legalább 90 százalékának leltárba vétele volt. A projekt most zárult le, az égitestek 93 százalékát lajstromozták - jelentette be Amy Mainzer, az űrügynökség égisze alatt működő Jet Propulsion Laboratory csillagásza. A beszámoló az Amerikai Geofizikai Egyesület konferenciáján hangzott el.

A nemrégiben nyugdíjazott WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleszkópjával a nagyméretűek mellett még további 20 500 kisebb Föld-közeli aszteroidát is találtak. A korábbi kutatások becslései szerint 36-100 ezer, legalább 100 méter átmérőjű objektum található a kérdéses tartományban.

„Jókora pofont kaphatnánk tőlük, de a becsapódás egyáltalán nem valószínű" - mondta Mainzer. Egy 5-10 km átmérőjű üstökös vagy aszteroida becsapódása azonban megtörtént úgy 65 millió éve: ez globális éghajlatváltozást okozott, amely többek között - egyes elméletek szerint - a dinoszauruszok kihalásához vezetett.

„Tudjuk, hogy valami igen nagy méretű objektum lesöpörhetné az életet a Föld színéről" - tette hozzá a csillagász. A kutatók a WISE archívumát most a potenciálisan legveszélyesebb égitestek kiszűrésére használják, amelyek a Földtől nagyjából 7,4 millió kilométeres területen belül keringenek. Egyelőre még nincs forgatókönyv arra, hogy mit kellene tenni egy esetleges pusztító becsapódás elkerülése érdekében.