Piroska
-2 °C
5 °C

Japán kémműholdat indított a világűrbe

2011.12.12. 08:51

Japán újabb kémműholdat juttatott hétfőn a világűrbe, hogy erősítse területének az észak-koreai fenyegetéssel szembeni védelmét és megfigyelje a szigetországot sújtó természeti katasztrófákat. A radarral felszerelt műholdat egy H-2A típusú japán gyártmányú hordozórakéta szállította, amely közép-európai idő szerint 2 óra 21 perckor indult az ország délnyugati részében lévő Tanegasima űrközpontból – közölte a japán űrkutatási ügynökség (JAXA).

A H-2A hétfői startja
A H-2A hétfői startja
Fotó: Kyodo

A műhold éjszaka vagy felhős égbolton keresztül is képes több száz kilométeres távolságról felderíteni az egy méteresnél nagyobb tárgyakat. Földrengés, szökőár, tájfun vagy más természeti katasztrófák esetén képes adatokat gyűjteni az okozott károkról.

Japán eddig három, kamerával felszerelt kémműholdat juttatott a világűrbe. Az ázsiai ország 2013 tavaszáig egy újabb műholdat akar Föld körüli pályára helyezni, két hasonló típusú űreszköze ugyanis meghibásodott. A műholdas információgyűjtésről és megfigyelésről az 1998-as észak-koreai rakétakísérletek után döntöttek.

Az indítás rendben zajlott, de azt nem tudni, hogy sikerrel pályára állt-e a kémműhold
Az indítás rendben zajlott, de azt nem tudni, hogy sikerrel pályára állt-e a kémműhold
Fotó: Kyodo

A H-2A rakétát a Jaxa és a Mitsubishi Heavy Industries közösen fejlesztette ki. 2001 óta használják, legutóbb szeptember végén helyeztek vele Föld körüli pályára egy nappali felvételek készítésére alkalmas kamerával felszerelt kémműholdat. Biztonsági okokból az űrügynökség további adatokat nem közölt.