Szabolcs
20 °C
35 °C

Laza a NASA a holdkőzet-nyilvántartásban

2011.12.13. 10:26

Nagyon laza a NASA holdkőzet-nyilvántartása körüli fegyelem – állítja Paul Martin, az Egyesült Államok űrhajózási hivatalának belső főellenőre jelentésében. Kiderült, hogy félezer minta hiányzik holdkőzetből, meteoritból, kozmikus porból. Ezeket a hivatal tudósoknak adta kölcsön vizsgálódásra, ám bőven akadt kutató, aki sohasem tanulmányozta az anyagot, viszont elvesztette. A rekordot 18 mintával tartja valaki, ezeket egyetlen év alatt hagyta el. A NASA nyilvántartása szerint összesen 517 kölcsönadott földönkívüli anyagdarab tűnt el nég y évtized alatt, 1970 és 2010 között.

Martin jelentésében azonban arra is rámutatott, hogy a NASA leltára pontatlan, messze nem tartalmaz minden követ. Az ellenőr szerint a hivatalnak sokkal szigorúbban kellene odafigyelnie a minták útjára, sorsára, és szükséges lenne évente leltározni.

A Holdból eddig 4 mázsányit hoztak eddig a Földre, összesen 2200 kőzetdarabot, amiket a Földön tovább daraboltak. Az idei márciusi leltár alapján a NASA 140 ezer Hold-, 18 ezer meteor-, valamint 5 ezer üstökös- és kozmikuspormintáiból több mint 26 ezer van kutatóknál. Elvileg egyébként van Hold-darabkája mindegyik amerikai tagállamnak, továbbá 136 országnak – még Richard Nixon elnök ajándékozta ezeket az amerikai Hold-missziók gyűjtéséből. Egy év eleji leltár azonban kiderítette, hogy tíz amerikai tagállam és mintegy 90 ország nem tud elszámolni saját Hold-darabkájával.