Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Tilos külföldre utazni az orosz űrhivatalnál

2011.12.15. 10:14

Jövőre nem utazhatnak külföldre az orosz űrkutatási hivatal munkatársai, akik államtitoknak minősülő információkkal rendelkeznek – közölte az Izvesztyija című lap csütörtöki száma. Vlagyimir Popovkin, a Roszkoszmosz vezetője 2012. január 1-től megtiltotta az államtitkokat ismerő dolgozóknak, hogy szabadságuk idején külföldre utazzanak.

A már novemberben kiadott utasítás nemcsak az űrkutatási hivatal felügyelete alá tartozó szervezetek és vállalatok munkatársaira, hanem azokra is, amelyekkel a Roszkoszmosz szerződést kötött a különösen fontos és államtitoknak minősülő információk átadásáról. Az Izvesztyija szerint az ilyen cégek között lehetnek annak a banknak a munkatársai, akik ismerik a Roszkoszmosz vállalatainak termelési mutatóit.

Az egyetlen kivétel az egészségügyi okokból való feltétlen külföldi utazás lehet – erősítette meg a hivatal sajtófőnöke. Az űrkutatási hivatalvezető sajtótitkára érzékeltette, hogy az utasítás ötlete az elnöki hivatalból ered.

A Roszkoszmosz cégeiben egyáltalán nem lelkesednek az utasításért. Főként az űrrakétagyártás területén magas fizetést kapó vezető beosztásúak tiltakoznak, akik korábban többször pihentek az Indiai-óceán valamelyik szigetén. A lap szerint elsősorban nem az államtitkok védelméről van szó. Az űrkutatási hivatal csökkenteni készül a vezetők és a beosztottak juttatása közötti különbséget, hogy az igazgatók fizetése ne haladja meg ötszörösnél nagyobb mértékben az átlagfizetést. Jelenleg a különbség nyolcszoros, vagy akár tízszeres is lehet.