Túlélte a napfürdőt az üstökös

2011.12.16. 12:48

Nem sok esélyt jósoltak a szakértők az elmúlt héten drámaian felfényesedő, a Nap felszínét 140 ezer kilométerre megközelítő Lovejoy-üstökösnek, de a NASA felvétele alapján az akár 720 ezer kilométer per óra sebességet is elérő égitest megúszta a forró fürdőt. Az ezt igazoló videót a NASA SDO nevű, naptevékenység-figyelő műholdja készítette.

A Kreutz-napsúrolók osztályába tartozó üstököst még november 27-én fedezte fel Terry Lovejoy ausztrál amatőrcsillagász, bő 40 év után ő volt az első, akinek földi megfigyelőállásból sikerült ilyen típusú objektumot kiszúrnia. A szerdán és csütörtökön napközelbe érő, C/2011 W3 kódjelű égitestről több gyönyörű kép és videó is készült, az utolsó éppen akkor, amikor magyar idő szerint péntek hajnal kettő és három között kilépett a Nap mögül.

A Naphoz ilyen közel járva a Lovejoy felszínén a hőmérséklet akár az egymillió Celsius-fokot is meghaladhatja, ilyenkor már nemcsak a korábban a látványos, napszélben lobogó csóvát okozó, az utazás korábbi szakaszában fagyott állapotú víz és gázok olvadnak ki, de az üstökös magját alkotó kőzetben található szilikátok is párologni kezdenek.

A Kreutz-napsúrolók nem ritkán párban érkeznek (ez a Lovejoy december 14-i felvételein is jól látszik), és csak ritkán élik túl a napközelséget. Az 1995-ben felbocsátott napfigyelő műhold, a SOHO felvételein például még egyetlen ilyen esetet sem sikerült megfigyelni – a nagyobb üstökösök akár a nap felszínét is elérték, a kisebbek még ezt megelőzően a napközelben tapasztalható pokoli körülmények áldozatává váltak, vagyis simán elégtek.  • Tippek
  • Babaváró hitel