Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Ingyenes robottávcső-hálózat épül

2011.12.23. 13:51
Ingyenesen használható, világméretű robottávcső-hálózat épül egy madridi egyetemi obszervatórium vezetésével - a távcsőidő felosztását maguk az észlelők fogják felügyelni egy önszervező közösségi hálózat összefogásában.

A Madridi Műszaki Egyetem koordinálásával egy világméretű robottávcső-hálózat kiépítése zajlik négy kontinens 14 obszervatóriumában. A 2012-ben induló, 3 év futamidejű és 2,5 millió euró összköltségvetésű európai Gloria projekt (GLObal Robotic telescopes Intelligent Array) egy olyan közösségi hálózat lesz, melynek elsődleges célja a csillagászat tanítása és tanulása, valódi távcsövekkel, ingyenes hozzáféréssel.

Bárki irányíthat

A projekt magja 17, interneten irányítható távcső lesz, amelyek vezérlését a Montegancedo Obszervatórium által kifejlesztett Ciclope Astro szoftver segítségével oldják meg. A távcsövek mellett két tudományos kísérlet is a projekt része lesz, amiket a nagysikerű Galaxy Zoo oxfordi készítői koordinálnak. A Gloria ezeken felül oktatási célú tevékenységeket is vállal majd, például csillagászati események internetes közvetítését.

A távcsőidő kiosztása a csatlakozott tagok között a webkettes közösségek által már sikeresen alkalmazott "karma technika" segítségével történik, ami minden felhasználóhoz folyamatosan frissített, mérhető értékelést rendel az ötletei, tevékenységei és a közösség tagjai által adott szavazatok alapján.

Sokan érdeklődnek

Az amatőrcsillagászat mellett a polgári csillagászat egy gazdag, és egyre bővülő terület. A jelenleg is futó Zooniverse projekthez önkéntesek százezrei csatlakoztak a világ minden tájáról 2007 óta, hogy többek között napfelvételeket, a Hubble űrtávcső képeit, a Kepler űrtávcső fénygörbéit tanulmányozzák, és mindeközben hasznos tudományos munkát is végezzenek. A Gloria szervezői remélik, hogy az ő projektjük is hasonló érdeklődést vált ki. Konkrét tudományos célokat még nem határoztak meg, hagyni fogják, hogy a tagok saját ötletek megvalósításába vágjanak majd bele a műszerekkel. Persze elképzelhető, hogy felkérik majd az amatőröket, hogy mérjenek például exobolygókat, napfoltokat, földközeli kisbolygókat is.

A projekt ideje alatt egy alapítvány gyűjti össze a létrejött tudásanyagot, dokumentációkat, nyílt szoftvereket, és ugyanez az alapítvány gondoskodik arról is, hogy a Gloria végeztével a kialakult közösség tovább növekedhessen, és folytathassa a munkáját is.