Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Ősi galaxist fedeztek fel

2011.12.23. 09:57

Az  idők kezdetéről származó ritka galaxist fedeztek fel a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok segítségével, a csillagváros még akkor keletkezett, amikor a világegyetem mindössze 750 millió éves volt.

A GN-108036 katalógusjelű galaxis, amelynek létét földi telepítésű teleszkópokkal is igazolták, 12,9 milliárd fényévnyire van bolygónktól, ez azt jelenti, hogy a 13,7 milliárd éves világegyetem hajnaláról származik. A galaxisnak kissé elnyújtott formája van, átmérője átlagosan 5000 fényév. Intenzív fénye arra utal, hogy rengeteg fiatal, masszív csillagot tartalmaz - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A Hubble és a Spitzer űrteleszkópokkal infravörös fényben végzett kutatásokkal megállapították, hogy az ősi galaxisban évente körülbelül száz csillag születik. Tejútrendszerünkben, amely ötször nagyobb és százszor masszívabb, mint a GN-108036 katalógusjelű galaxis, évente harmincszor kevesebb csillag keletkezik.

A nemzetközi kutatócsoport, amely Oucsi Maszaminak, a Tokiói Egyetem professzorának irányításával dolgozott, az Astrophysical Journal című folyóiratban számolt be felfedezéséről.