Emília
13 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Ufó helyett műhold zuhant le Szibériában

2011.12.25. 18:03

Az orosz hadsereg december 23-án akarta a Meridian 5 nevű katonai műholdat a Plesetsk Cosmodrom állomásról az űrbe juttatni egy Szojuz-2.1b rakéta segítségével, ám az űrjármű nem sokkal a kilövés után a harmadik hajtóműleválást követően meghibásodott és visszazuhant a Földre, írja a BBC.

A légkörben félig elégett műhold titánium alkatrészeiből a legtöbb darab az oroszországi Novoszibirksztől délre csapódott a földbe. A Szibéria déli részén található Vagaitsevo nevű falu egyik lakója, Andrej Krivorucsenko arról számolt be a helyi tévének, hogy néhány titániumdarabka pont a Kozmonauta utcában álló házára esett: "Hatalmas robajt hallottam kintről, és felmásztam a tetőre, mert el sem tudtam képzelni, mi történhetett. Ekkor láttam, hogy egy nagy lyuk van a tetőn és valmi fémtárgy is odakerült."

A Meridian 5 Az oroszországi űrügynökség, a Rokozmosz igazgatója, Vladimir Popovkin igen jelentősnek nevezte az űrbalesetet, ami az rt.com szerint 600 millió dolláros veszteséget jelent az űrprogramnak. Ráadásul ez idén már az ötödik olyan kilövésük volt, ami valami hiba miatt meghiúsult, pedig az amerikai űrsiklóprogram miatt jelenleg csak a Szojuz űrhajók képesek embereket és felszerelést szállítani a Nemzetközi Űrállomásra. A következő Szojuzt december 26-án indítják el Bajkonurból.

Karácsonyi tűzgolyó Európa fölött?

Az ufosightings.biz szerint nem ez volt az egyetlen szokatlan égi jelenség karácsony környékén: december 24-én állítólag este fél 7 körül észleltek Európa felett egy fénylő tűzgömböt. A jelenséget sokan annak a Szojuz űrhajónak a levált hordozórakétájával magyarázzák, ami a holland asztronautát, André Kuiperst vitte a Nemzetközi Űrállomásra, ám Kuipers már egy nappal korábban, 23-án megérkezett oda. A karácsonyi ufóhisztéria viszont azonnal végigsöpört a neten: