Boglárka
19 °C
35 °C

Újévkor érnek célhoz a NASA Hold-szondái

2011.12.27. 15:43
Újévkor érkezik a Holdhoz a NASA két űrszondája. A GRAIL-ikrek (Gravity Recovery and Interior Laboratory) az égitest gravitációs terét és belső szerkezetét fogják kutatni.

Az űrszondákat szeptember 10-én indították a floridai Cape Canaveralban található Kennedy Űrközpontból. A GRAIL-ikrek csupán négy hónapos utazás után jutottak el a célállomáshoz, mivel áthaladtak a Nap-Föld rendszer stabil gravitációs helyén, az úgynevezett Lagrange-ponton. Ezzel a megoldással csökkenthették az üzemanyag-szükségleteket, valamint a küldetés költségeit, amely így is 496 millió dollárt tett ki.

A GRAIL-A szonda december 31-én érkezik a Holdhoz, majd beindítja hajtóművét, hogy csökkentse a sebességét, és pályára állhasson a Hold körül. Testvére, a GRAIL-B érkezése egy nappal későbbre várható.

A következő három hónap során az űrszondák 56 kilométerrel a Hold felszíne felett, poláris pályán fognak keringeni. A szondák közti átlagos távolság 200 kilométer lesz, ám mivel a regionális gravitációs eltérések időnként felgyorsítják, illetve lelassítják az űrszondákat, ez időnként megváltozhat. Ezeket a parányi eltéréseket az űrszondák fedélzetén működő speciális rádióadók segítségével rögzítik, feltérképezve az égitest tömegeloszlását.

Az így megszerzett adatok segítségével a kutatók részletes térképet kaphatnak a Hold gravitációs mezejéről. Ezek az információk sok mindent elárulnak a Hold belső szerkezetéről, illetve az égitest kialakulásáról és domborzati viszonyairól.